artefacttum

Блог с артефакти от школата по творческото писане на Емилия Дворянова

Работилница

Notebook за лятната школа по творческо писане през 2011-та

Лятната школа по творческо писане се проведе в НБУ от 29 юни до 5 юли 2011 г. Този път Емилия Дворянова моделира петте дни в посока към „изследване“ на „метода“. Защото методът на писането е също толкова важен, колкото и темата. Част опитите със словото на участниците в школата са публикувани на страниците на списание „Следва“. В брой 25, който излезе последните дни на 2011 година, можете да прочете „Жена в гръб“ от Яница Радева, „Кладенецът“ от Владимир Полеганов, „Без нея“ от Димо Т. Димов, „Ангелите на морето“ от Александър Христов.

Творческо писане. Нова магистърска програма в НБУ

От следващата академична година (2011-2012) департамент Нова българистика в Нов български университет ще предложи магистърска програма по творческо писане. Тя ще е с продължителност две години: три редовни семестъра и един за подготовка на магистърска теза – проект за книга в жанровете на поезията, прозата или драмата в зависимост от конкретната насоченост на студента. Съответните модули ще бъдат водени от доказали себе си автори и преподаватели: Михаил Неделчев, Емилия Дворянова, Едвин Сугарев, Пламен Дойнов, Йордан Ефтимов, Биляна Курташева. Изискванията за прием са ръкописи или публикувани текстове в проза или поезия. За повече въпроси се обръщайте към Емилия Дворянова: edvoryanova@abv.bg или посетете сайта на НБУ.

Програмата е замислена предимно като практическа. В нея има само няколко базисни теоретични курса – за моделите на модерната литература, за не-човешкото в литературата, за психологията на литературното творчество и за литературата и другите изкуства. Ще бъдат застъпени всички методи на преподаването – от work shop-а до лекцията. Към всеки практически курс е предвиден извънаудиторен, в който да се правят коментари на написани от магистрантите текстове, упражнения, близко четене на литературни произведения и анализ. Сериозно е застъпено и критическото писане, както и есето като „пан-жанр”, жанрови форми като „фентъзи” или криминалната интрига, а също и мемоара.

На добрите текстове, които се пишат по време на обучението ще се осигурява публикация в авторитетни издания. Магистратурата би дала насока на умеещия да пише добре и за реализация в медиите, където подобно умение е от значение.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: