artefacttum

Блог с артефакти от школата по творческото писане на Емилия Дворянова

„Следобеди, които… ” на Александър Христов беше представена на премиерата на поредица „Нова проза” на УИ „Св. Климент Охридски”

SahoHristovSledobedi2На 13 декември 2012 г. в библиотеката на СУ „Св. Климент Охридски” се състоя премиерата на новата поредица  „Нова проза” на университетското издателство. Първите три книги от тази поредица са на завършилите магистърска програма „Творческо писане” млади автори: Александър Христов („Следобеди, които…”, разкази), Стоян Ненов („Острови”, разкази), Белослава Димитрова („Начало и Край”, стихове), Зад тях застават, Ани Илков, Боян Биолчев, Валери Стефанов и издателството на СУ в лицето на Димитър Радичков. Интересна и любопитна особености на това представяне е бързото, дори светкавично, изчерпване на книгите, които издателството беше подготвило за продажба. Истината е, че УИ не беше предвидило толкова много публика (и толкова много потенциални купувачи) за книгите на толкова млади автори. В края на вечерта Димитър Радичков покани, неуспелите да си закупят книги гости да заповядат на следващия ден в книжарницата на университета, или в най-скоро време в „Хеликон”.

Book_3_layout_1aleksander hristovКнигата на Ал. Христов носи името на един от разказите в нея, който е на разположението на читателите на този блог. Преди да си набавите този, не твърде обемен, но напълно достатъчен за дебютна книга със своите 136 страници, сборник, може би ще ви бъде любопитно да научите, че книгата на Александър Христов „Следобеди, които… ” ще ви открехне света на един почерк, който не се смущава от играта с националната литература. Негови герои са както реални автори, така и измислени персонажи, на ръба на живота и мечтите, които са една крачка от престъплението, смъртта или сбъдването на съкровеното. Разнородни истории, разнообразни протагонисти, всеки от които по един или друг начин ви прави съпричастни към едно колкото фантазмено, толкова и реално битие. И най-вече, Александър Христов умее да разказва и без съмнение в главата му зреят сюжетите други истории, които тепърва ще разтваря пред бъдещия си читател. Но засега – толкова. Четенето може да започне – от следобед до мрак.

Разговорът за поредицата можете да прослушате от сайта на Българското национално радио.

Яница Радева

Advertisements

Single Post Navigation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: