artefacttum

Блог с артефакти от школата по творческото писане на Емилия Дворянова

„Следобеди, които… ” на Александър Христов беше представена на премиерата на поредица „Нова проза” на УИ „Св. Климент Охридски”

SahoHristovSledobedi2На 13 декември 2012 г. в библиотеката на СУ „Св. Климент Охридски” се състоя премиерата на новата поредица  „Нова проза” на университетското издателство. Първите три книги от тази поредица са на завършилите магистърска програма „Творческо писане” млади автори: Александър Христов („Следобеди, които…”, разкази), Стоян Ненов („Острови”, разкази), Белослава Димитрова („Начало и Край”, стихове), Зад тях застават, Ани Илков, Боян Биолчев, Валери Стефанов и издателството на СУ в лицето на Димитър Радичков. Интересна и любопитна особености на това представяне е бързото, дори светкавично, изчерпване на книгите, които издателството беше подготвило за продажба. Истината е, че УИ не беше предвидило толкова много публика (и толкова много потенциални купувачи) за книгите на толкова млади автори. В края на вечерта Димитър Радичков покани, неуспелите да си закупят книги гости да заповядат на следващия ден в книжарницата на университета, или в най-скоро време в „Хеликон”.

Book_3_layout_1aleksander hristovКнигата на Ал. Христов носи името на един от разказите в нея, който е на разположението на читателите на този блог. Преди да си набавите този, не твърде обемен, но напълно достатъчен за дебютна книга със своите 136 страници, сборник, може би ще ви бъде любопитно да научите, че книгата на Александър Христов „Следобеди, които… ” ще ви открехне света на един почерк, който не се смущава от играта с националната литература. Негови герои са както реални автори, така и измислени персонажи, на ръба на живота и мечтите, които са една крачка от престъплението, смъртта или сбъдването на съкровеното. Разнородни истории, разнообразни протагонисти, всеки от които по един или друг начин ви прави съпричастни към едно колкото фантазмено, толкова и реално битие. И най-вече, Александър Христов умее да разказва и без съмнение в главата му зреят сюжетите други истории, които тепърва ще разтваря пред бъдещия си читател. Но засега – толкова. Четенето може да започне – от следобед до мрак.

Разговорът за поредицата можете да прослушате от сайта на Българското национално радио.

Яница Радева

Single Post Navigation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: