artefacttum

Блог с артефакти от школата по творческото писане на Емилия Дворянова

Как се прави литературно списание в България

ИзображениеДа издаваш литературно списание днес е, като да правиш литературно списание преди двайсет години. Времето тече, но трудностите и хъса да го направиш, въпреки всичко остават.
На 16 януари в Унгарския културен институт се състоя представяне на трите книжки от 2012 година на списанието за литература, изкуство и култура „Море”. То е едно от малкото литературни списания в страната ни.  Издава се в Бургас, но този факт в никакъв случай не омаловажава присъствието му в литературното пространство у нас. Всъщност именно това присъствие е белег на упорита борба за литературна наличност. Съществувало и преди 10 ноември 1989 г. като алманах “Море”, спряло за кратко през 1992, когато главен редактор е Хр. Фотев, то е едно от изданията, които успяват да се възродят и да съхранят литературното си присъствие.
Водещ на вечерта, посветена на списание „Море”, беше поетът и литературният критик Йордан Ефтимов, но за списанието говориха както двама от редактори му – Иван Сухиватнов и Росен Друмев, също Марин Георгиев, гост-поет на третата книжка на „Море”. Свои впечатления сподели и публиката, сред която бяха и поети, и литературни критици, като поетите Иван Цанев, Иван Теофилов, Рада Панчовска, Екатерина Йосифова, литературните критици и историци Митко Новков, Божидар Кунчев. Това е първото представяне на списанието в София, откак то излиза с нов артистичен вид. Митко Новков като част от редакционния екип на предходния формат на „Море” спомена предишния му изглед от времето на 1998 г. като по-скоро подходящ за туристически гид, отколкото литературно списание и открои предимството на новия формат на „Море”. По време на вечерта много се говори за трудностите да се издава днес литературно списание, а още повече в провинцията, без то да е провинциално, а да следва високите парадигми, заложени в идеята за национално литературно списание.  Трудностите естествено, на първо място, са парични, но и се коренят в способностите да убедиш общинското ръководство в необходимостта от литературното списание. Втората трудност е да отстояваш и да публикуваш само текстове, които имат необходимите художествени достойнства.
Композиционно „Море” следва парадигмата на антологията. В него с предимство са художествените текстове – поезия, проза, драматургия – като българска, така и преводна. По-малко страници са отделени за отзиви за книги или литературна критика. Всеки брой на списанието се открива от цикъл стихотворения от гостуващ поет. В първата книжка читателите могат да прочетат стихотворния от Петя Дубарова. През 2012 година се навършиха 50 години от рождението на поетесата. Публикацията на нейните стихотворения и краткия текст-соната от проф. Светлозар Игов са част от събитията и жестовете отбелязали годишнината й. Гост на втората книжка на „Море” със стихотворения и фрагменти е поетът Едвин Сугарев, а на третата Марин Георгиев.
Списанието е забележително и с това, че публикува текстове не само на утвърдени автори, но на млади поети и писатели, а за някои от тях „Море” е литературен прощъпулник. Така в книжка 1 на „Море” публикуват утвърдени творци като Екатерина Йосифова, Петър Чухов, Амелия Личева, но в рубриката „Млади гласове” поетите Стефан Иванов, Донка Димова и прозаиците Александър Шпатов, Ангел Игов, Владимир Полеганов. По-особено е съдържанието и композицията на втората книжка, която освен гост-поетът Едвин Сугарев е съсредоточена преобладаващо към млади автори. От поезията в нея читателите могат да прочета стихове както от Марин Бодаков, Мира Душкова, така и от Мария Калинова и Владислав Христов, също пиесата „Зазиданите” от Ясен Василев, която е поставена приз настоящия сезон на сцената на Младежкия театър в София, също разкази от Бистра Величкова, Тодора Радева, Димитър Калчев, Мартин Колев и други. Третата книжка освен с разказите на Емануил Видински и Бойко Ламбовски и стиховете на Оля Стоянова и Йорданка Белева е интересна с разказите от предстоящата „Антология на бургаската проза”, в която ще са представени разкази на писатели, свързани с Бургас. На страниците на списанието можете да прочетете текстовете на българските класици Петко Росен, Константин Петканов и Димитър Димов. Текстовете на публикуваните млади прозаици дават възможност да се откроят основните тенденции и теми в съвременната българска литература, както и вкуса към умишлено небрежното разказване и към по-изискана стилистика.
Във всяка книжка на „Море” има цветно приложение за изобразително изкуство и фотография, в което са публикувани репродукции предимно на млади бургаски художници (в представените книжки 2. и 3. това са Мирослав Ангелов, Симеон Шивачев). В раздела „Фотография” на 2. книжка можете да разгледате фотосите на Едвин Сугарев от Суджаса. Критическите текстове, които са публикувани в представени книжки на списанието включват интересните статии от Вихрен Чернокожев за Христо Огнянов и беседите му по радио „Свободна Европа” и за Борис Априлов, на Мая Горчева за остров Крит като пространство на балканската литература и Божидар Кунчев с очерка му за поета, драматурга и преводача Иван Теофилов.
Яница Радева

Single Post Navigation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: