artefacttum

Блог с артефакти от школата по творческото писане на Емилия Дворянова

В нито един съновник не пише какво означава да сънуваш Итало Калвино

ИзображениеНа 17 октомври 2013 г. в Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ беше представено изданието „Калвино.net“ по повод 90 години от рождението на Итало Калвино. Публикуваният тук текст от Владимир Полеганов е включен в него, заедно с художествена проза, поезия и библиография за италианския писател. „Калвино.net“ е издание „Тера Фантазия“ и Италианския културен институт в София.

В нито един съновник не пише какво означава да сънуваш Итало Калвино.
В отворените само през деня библиотеки в градовете, както и във винаги достъпните библиотеки в мрежата, пише какво означава да четеш Итало Калвино, какво е да пишеш, след като си го чел, понякога – какво е да направиш филм по него. Но нищо за сънищата.
И се случва така, че една нощ изведнъж се озоваваш в град, за който очите на картографите са слепи, а ти се чудиш какво да правиш с всичко, което виждаш. В този град писателите са винаги с гръб към теб: зърваш ги само за момент, точно преди да се скрият зад някой ъгъл, или преди огледалото да застине само с твоето отражение върху себе си. Книгите имат най-непредвидимите следващи страници: мастилото по тях никога не изсъхва напълно; понякога думите се разбягват като стреснати риби и на дъното остава единствено сянката на стигналия до брега пътешественик. И историите са дълги, наистина дълги, с главата тук, а с опашката – там, когато още никой не е знаел, че може да съществува пространство, също и време. А ти, когато стигнеш до обсерваторията в този град и погледнеш през телескопа там, виждаш само едно нещо: собственото си око.
Горе-долу това е да сънуваш Итало Калвино.
Еднакво е и през нощта, и през деня. И във всеки един момент след съня нещо с голяма енергия, която е същата по сила както под слънцето, така и на лунна светлина, започва да работи, да случва, да променя. Тогава ти се иска да видиш поне в един от съновниците, които трескаво отваряш, какво значи всичко това.
Но на мястото на „Итало Калвино” не пише нищо. Има само бял лист с твоята сянка върху него.

Single Post Navigation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: