artefacttum

Блог с артефакти от школата по творческото писане на Емилия Дворянова

Месец за нови книги – „Хлапета“ и „Деконструкцията на Томас С.“


Chobanov_HlapetaВ рамките на един месец се състояха премиерите на новите книги на двама автори, които познаваме като участници в школата на Емилия Дворянова по творческо писане. Това са романът „Хлапета“ от Александър Чобанов (на 13 декември 2013 г.) и „Деконструкцията на Томас С.“ от Владимир Полеганов (на 16 януари 2014 г).

Александър Чобанов вече е разпознаваем с други свои книги – сборниците „Колекция 18“ и „Летен следобед“. „Хлапета“ е неговият първи роман, в който той се опитва да върне (или въведе онези, които поради младостта си нямат памет) читателя в първите години на Прехода, чрез юношеските приключения на трима приятели. За Сашо Чобанов вероятно е било важно да спомене в текста си имената на фигури, известни от началото на Прехода. Например на с. 12: „Полицаите вървяха горди до тях, все едно са заловили убийците на Луканов“. Освен това, както се пошегува дружелюбно редакторът от издателство „Хермес“ по време на премиерата в НДК (която се състоя в рамките на Панаира на книгата), книгата припомня много автори от ученическия конспект и Министерството на образованието трябва специално да му благодари за тази популяризация сред нечетящото днес поколение. За книгата на Александър Чобанов писателят Емил Андреев е написал: „Работата му като сценарист не му е попречила, напротив – обогатила е неговия опит, укрепила е таланта му и най-вече е изострила творческите му сетива“.

Premiera_Vl_poleganov

Втората спомената книга – сборникът на Владимир Полеганов „Деконструкцията на Томас С.“ – е първата за нейния автор. Но макар и първа, това е компактен и промислен сборник от разкази, издаващи внимание не само към сюжета, но и към формата на изказа. Книгата е реализирана, като част от поредицата „Нова поезия и проза“ към Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, от която излезе точно преди година и книгата на Александър Христов „Следобеди, които…“, специално забелязана на конкурса за дебютни книги „Южна пролет“. (Христов печели втора награда на „Южна пролет“ и първо място от конкурса „Рашко Сугарев“ за разказ, включен в книгата му). За „Деконструкцията на Томас С.“ на гърба на книгата прочитаме кратките бележки на Едни Сугарев и Ани Илков:
„Какви странни птици са „Птиците” на Владимир Полеганов например – не са ли гарваните на собствената ни съвест, не са ли лешоядите на пропуснатото и лекомислено пропиляното?“ (Едвин Сугарев)
„Владимир Полеганов пише в жанра постфентъзи. Читателите веднага ще усетят, че той стои в авангарда на тези жанрови движения у нас, защото притежава мощно, добре артикулирано въображение и несъмнена мисловна дълбочина. Неговите истории озадачават, ужасяват и карат мисълта и фантазията да тръгнат заедно на път по следата на написаното в тази книга.“ (Ани Илков)
Преди няколко години, когато все още не беше публикувал, той написа следното изречение за себе си: „Владимир Полеганов е психолог със страст към странното и фантастичното в литературата“. На мен обаче винаги ми се е струвало, че зад фантастичното стои нещо друго, че фантастичното е само формата, чрез която Владимир Полеганов изписва живеенето. Нашето. Как делничното може да стане фантастично или фантазъм, или пък как лудостта или смъртта могат да бъдат представени отвъд традиционния начин за писане, с който да ги назовем? Все си мисля, че неговото писане е висококачествен внос на „магически реализъм“ на наша територия.

Успех на двамата автори и на техните книги. „Деконструкцията на Томас С.“ и „Хлапета“

Я. Радева

Single Post Navigation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: